17 september 2013

Bienvenida a Costa Rica

Hej alla glada! 

Vi är nu inne på våran tredje vecka här i Costa Rica, och shit så vi hunnit med grejer redan. 

Enligt Good Travels hemsida står det att destinationen för detta projekt är Jaco Herradura Beach, vilket ligger i väst precis vid stillahavskusten. Google it and you'll see. Tyvärr så stämmer inte det, vilket vi tycker är lite tråkigt då vi gärna vill njuta av havet varje dag. Men men. Vi bor istället på ett ställe som heter San Pedro, det ligger mitt i landet ca 1,5 timme från huvudstaden San Jose. Jag och Angelica bor ihop i en mindre familj bestående av Mamma Maria, sonen Alejandro 21år och dottern Rakel 25år, medans Agnes bor i en egen familj ca 10 meter längre ner på samma gata. Hennes familj är däremot gigantisk med mamma, mormor, barn, syskonbarn, barnbarn och allt vad det nu är. Båda våra familjer är jättebra och tar väl hand om oss, vi trivs riktigt bra hos dom. 
Så här ser det ut hemma hos mig och Angelica: 


Första veckan här i Costa Rica så läste vi spanska på Amistad Institutet. Våran klass bestod av oss tre och våran amerikanska vän Martin tillsammans med våran lärare Leticia. Första veckan med spanskalektionerna var riktigt kul. Vi hann lära oss en hel del på den lilla stunden. Givetvis är det hur mycket som helst kvar, men en bit på vägen är vi iaf. 
Det värsta som va med första veckan var väl att vi hade en blottare efter oss. Yepp, en blottare! Han hade fått syn på oss och insett att vi alltid gick samma tid på morgonen till skolan, så då valde han att ställa sig i buskarna precis bredvid mitt och angelicas hus. Där stod han typ varje morgon. Naken! Paniken som uppstår. Jag och Agnes var rädda och sprang, Angelica gick med telefonen redo att ta kort, snuskig som hon är. xD Skämt och sido, det var mest för att kunna ha ett bildbevis på honom och visa för våran familj och lärare hur han ser ut så man då kanske kan få fast honom. Som tur är har vi inte sett honom nå mer sen första veckan. 
Första veckan här fick vi även lektioner i tropiska frukter och matlagning.



På helgerna här är vi lediga. Första helgen bestämde vi oss för att åka ut till Jaco, stället som det står att vi egentligen ska bo på, för att få njuta av lite havsutsikt.  Martin hängde med oss och tillsammans hade vi en skön weekend med sol, hav, pool, dans samt god mat och dryck. 



Andra veckan var det dags att börja vårt projekt här. Vi skulle som sagt vara på en skola/dagis och ta hand om barn. Skolan vi hamnade på heter Angel Kindergarden och har barn från 0-6år. Våra uppgifter där skulle vara att hjälpa dom med utbildningen, anordna lekar samt hjälpa dom med hygien som att tvätta händer och borsta tänder. På Good Travels hemsida står det på detta projekt att man kommer hjälpa dom mest utsatta i landet. Vi såg det inte riktigt så. I själva verket så hade barnen på den här skolan det riktigt bra. Den var privatägd och barnen var tom djäkligt snorkiga och vägrade äta sin mat. 
Våra uppgifter stämde inte alls med det som var sagt att vi skulle få göra. Vi bidrog inte alls i undervisningen, fick inte anordna nå lekar och hjälpa dom med hygienen behövdes inte riktigt då dom redan var väl medvetna om hur man gör när man tvättar händer och borstar tänder. Personalen visste då inte riktigt vad dom skulle göra med oss så då satte dom oss på städ. Diska mängder med disk, torka och damma alla hyllor i klassrummen samt allt läromaterial. Tack men nej tack kände vi! Det här var inte alls vad vi ville göra. Vi är ju här för att hjälpa till och för att bidra med något mer värdefullt än att damma hyllor liksom.


Efter två dagar där kände vi att det här kommer inte funka. Då gick vi till Alex som är våran ansvarige här nere och förklarade våran situation och att vi gärna vill byta projekt. Sagt och gjort! Idag började vi på vårt nya projekt i Soppkök. Så nu ni, nu äntligen känns det bra och som vi hamnat rätt. Alla sopptanter vi jobbar med är jättehärliga och tillsammans med dom såg vi till att hacka upp ordentligt med lök, chili, paprika och koka upp ordentligt med pasta och ris för att mätta dom stackars tomma magar som kom in till oss. Nu kändes det som vi gjorde nytta. Äntligen! Så nu fortsätter vi med soppköks projektet i två veckor och efter det åker Angelica hem och jag och Agnes fortsätter vidare i Costa Rica för nya äventyr. 
Kolla in tishan på mig och Agnes! It made it to San Pedro, Costa Rica. Nästa stopp blir hos Britt i Turkey. 




Vill ni får ni mer än gärna kika in på mitt intagramkonto @rebeccastork, där kan ni se några filmer från tiden vi jobbade på skolan samt massa härliga bilder. Dessutom är ni varmt välkomna att läsa min egna blogg: rebeccareser.blogspot.com. Där skriver jag hyfsat ofta och försöker uppdatera med bild och text om hur våra dagar här är. Ni kan bland annat läsa om vårt senaste äventyr när vi Zip lineade genom Manuel Antonios nationalpark där. 



Tack så mycket för mig. Grymt jobbat om du orkat ta dig igenom all denna text. Sköt om er alla så ses vi om tre månader. 
Klassen vi saknar er. Vi pratar om er hela tiden. All kärlek! Puss <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar