15 oktober 2013

Det börjar dra sig mot sitt slut...

Det verkligen märks att det börjar bli slutet på säsongen här i Turkiet. Det är bara ca två veckor kvar.
De gäster som kommer hit vet vad de vill ha och verkar mestadels nöjda,och då sätts verkligen ens kunskaper på prov som guide, att få tag i gästerna och visa att vi finns här!

Det roligaste med de gäster som anländer i slutet av säsongen är att de ofta har varit här förut och då gäller det att försöka hitta något spännande att berätta om som de kanske inte hunnit göra tidigare.
Som till exempel kahvalti, frågar man gästen; har du  inte testat det? En riktig turkisk frukost!

Nämen det måste du göra! Den består av ost, bröd, smör, marmelad, ägg, oliver, gurka, tomat, nötter och massa annat gott! Och detta ska toppas med riktigt turkiskt té (cay)! Om det är något turkarna äter mycket så är det ost, bröd och té, konstant. De dricker otroliga mängder té även om det är fyrtio grader varmt ute.

Man får försöka hitta lite små guldklimpar att berätta om, och det är förvånansvärt vad många som är intresserade av vad som växer härnere. Eller kanske inte? Det är ju ganska annorlunda mot hemma.
Här ser man massa citrusodlingar som citronträd, apelsinträd, granatäppel och bananträd till höger och vänster. Och det känns ganska konstigt när man säger till sin kollega; ska vi fika? Och går och plockar ett granatäpple på bakgården till där vi bor och "fikar" på detta med en kopp kaffe. Mums!

Ja en annan kultur kan man verkligen säga att man får uppleva när man jobbar som guide i ett annat land.
Det är både mycket hårt arbete men också en del fri tid där man kan få uppleva landet.
Man kan ju göra som jag och ett par kollegor gjorde, vi stack lite norr om Antalya på vår lediga dag och utforskade en mycket gammal antik stad som heter Termessos som ligger högt upp på en klippa.

Det sägs att Alexander den Store försökte inta staden men aldrig lyckades då den låg så högt upp! Det var en del bergsklättring den dagen och då önskar man att man hade packat ner sina älskade kängor. Men runt hela staden lyckades vi ta oss! Nästan fyra härliga timmar i bergen, där vi fick se en mycket vacker teater, gravar och massa antika lämningar. Mycket spännande!

Ja, tiden bara rullar iväg när man har roligt och snart är det dags att sätta sig på sista planet hem med de sista gästerna till Malmö. Den tredje november på natten landar man hemma i Sverige igen och får hoppas att jeans och converse håller en varm...








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar